× Min side Nyt Post Søg Events Grupper Forum Chat
×
40plus.dk
Hvor voksne mødes

Seriøs dating & hyggeligt mødested
Jeg er en

Jeg søger

Mit postnr
 

Forskellen der forsvandt - kønsroller før og nu.

AF LENE JENSEN
19. SEP. 2014, KL. 09:36

Forskellige fagfolk, terapeuter og lignende bedyrer til stadighed, at der er stor forskel på mænd og kvinder. Vi tænker simpelthen ikke ens. Med det i mente, skuer vi lidt tilbage på kønsroller, og på den forandring disse har gennemgået siden kvinderne gjorde deres indtog på arbejdsmarkedet. I nutiden er begrebet "vi" blevet noget, der bruges ved både graviditet og fødsel.

Kønsroller  før og nu

 

Før mand og kvinde havde samme kasket på.

Tidligere, altså engang i forrige århundrede, var kønsrollerne mere klare i spyttet end i dag. Dengang passede mor børn og hus, lavede maden og vaskede tøjet – og det var ganske vist.

 

Far tjente pengene, og hvis der ingen penge var, fandt han en løsning alligevel, havde håndværksmæssige opgaver og var familiens overhoved, og respekteret i sin form som forsørger – punktum.

 

Det var de grundlæggende kønsroller, før kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet. Lidt vovet og forenklet skitseret, men mon ikke mange kan genkende det.

 

Det var vel egentlig så enkelt som det kunne være, og ingen var i tvivl om hvem der udførte opgaverne. Ingen skænderier om opvasken eller den overfyldte vasketøjskurv eller at der ikke var købt ind til aftensmaden. Dejligt skulle man synes, men så enkelt er det ikke mere.

 

Kønsrollerne har været til afstemning.

Nu er begge på arbejdsmarkedet. Det er ikke længere kun kvinden der er gravid. Nu er vi gravide og vi skal føde.

Manden halser rundt med den forhadte støvsuger, og klarer opgaven med runde hjørner, for det har han det helt fint med.

 

Kvinden har nu en værktøjskasse helt for sig selv, for man kan hvad man vil – og det skal bevises om så himlen falder ned.

 

Børnene har kvalitetstid med begge forældre, og en far er ikke længere en mand, der sidder for bordenden og skærer den store steg for, fordi han har flest kræfter i armene, eller også var der en anden årsag. Han er med til sine børns fødsler, og skifter også bleen. Den store forskel bliver mindre og mindre.

 

Snak og andre genvordigheder.

Den moderne mand skal kunne samtale om tingene. Store og små problemer i dagligdagen. Han bruger cykelhjem for at være en god rollemodel for sine børn, og fordi han ikke skal slå sig, hvis han vælter. Han venter på, det bliver hans tur til at få opmærksomhed fra sin kone. Den omvendte verden kan man fristes til at sige.

 

Kvinden skal være medforsørger, føde børnene (som hun altid har gjort) indvie sin mand i ting kvinder tidligere klarere med hinanden. Hun finder sig ikke i hvad som helst, og hun køber ting, uden at manden ved det. Det er alvorlige sager, der er blevet rykket rundt på.

 

Tænker du over kønsroller, når du skal finde ny kæreste?

Når du nu skal finde en ny kæreste, tænker du så over om vedkommende er til de gamle kønsrollemønstre, eller de mere moderne? Overvejer du om forventningerne til dig enten er, at du kan fremtrylle en 3-retters menu på ingen tid, eller om du kan bygge en carport på en weekend?

 

Naturligvis er det sat på spidsen, men især vi i den modne alder har jo set, og måske også levet efter både de gamle og de nye kønsroller. Har det skabt frustration og unødige konflikter at det hele blev ændret, eller hænger vi mon stadig til dels fast i de gamle kønsroller?


Skrevet af:

Udover at være idékvinde bag 40plus.dk,
er Lene også ivrig forfatter her på 40plus Posten...
K O M M E N T A R E R

Leanne skrev 18. okt. 2014, kl. 08:54
Mange mænd vil være jægeren og ikke byttet !


eo1954 skrev 29. sep. 2014, kl. 20:13
Kære jer som helst ser at manden tager initiativet. Husk på at vi mænd også kan være generte og derfor tilbageholdende. Ønsker man kontakt, er det nærmest et fælles projekt, så derfor: Gem jer ikke.


oldpige skrev 25. sep. 2014, kl. 17:40
Jeg høre også til den type hvor jeg gerne ser manden henvende sig først . Til gengæld svare jeg altid lige meget hvad der spørges om ,og bliver ikke let stødt . Svare på samme måde tilbage som der bliver skrevet .


chipper skrev 25. sep. 2014, kl. 16:11
Ingen gamle kønsroller her, så det behøver ikke være manden der tager kontakten først. De fleste mænd i dag gør sig sig udemærket i såvel et køkken som i vasketøjet så hvorfor ikke deltage i løjerne. Tror såmænd de fleste mænd i vores alder, heller ikke er så traditionsrige. Ser ofte kommentaren: Hvorfor forventer kvinderne at det er vi mænd der tager den første kontakt..


Brombær skrev 24. sep. 2014, kl. 19:33
Jeg er lidt gammeldags på visse punkter. En af dem er at jeg vil have at det er manden, som tager første kontakt.


LøbepigeKøbenhavn skrev 19. sep. 2014, kl. 16:19
Ligestilling eller ej, så lader jeg stadigvæk mændene om at tage initiativ herinde. Så på det punkt er der nok ikke så meget nyt under solen...


Luk support
40plus ejes af:
Cyberfusion ApS
E-mail: kontakt@40plus.dk
CVR: 32269818
Regler og betingelser
Persondatapolitik

Kontakt os:
E-mail: kontakt@40plus.dk
Vi svarer på alle hverdage!