× Min side Nyt Post Søg Events Grupper Forum Chat
×
40plus.dk
Hvor voksne mødes

Seriøs dating & hyggeligt mødested
Jeg er en

Jeg søger

Mit postnr
 

Er det gammeldags at være galant?

AF DAVID FøNSBO
12. SEP. 2015, KL. 00:01

Hvad betyder det for en kvinde at manden er galant?

Har vi mænd glemt at være galante?

Skal vi tilbage til de klassiske dyder eller er det ved at gå af mode?


At være galant

Når jeg er ude at spise, lægger jeg meget mærke til de andre. Specielt hvis der er andre der også er ude at date. Så holder jeg øje med om manden er galant, og det er faktisk meget, meget sjældent. Når der så endelig er en der viser lidt omsorg for sin kvinde ved at tage hendes frakke, trække stolen ud og betale regningen, er det som regel et ældre par, hvor manden stadig husker de små ting.

 

Hvis min far ikke havde været galant og rejst sig for min mor den gang i biografen den gang sidst i halvtredserne, ville jeg ikke have været her i dag. Så jeg kigger tilbage på galanterierne som værende en af de ting der bragte mine forældre sammen.

 

Nu har vi jo så også i mellemtiden oplevet det der hedder ligestilling, hvor kvinder begyndte at indtage direktionsgange og bestyrelseslokaler, og mænd i samme periode begyndte at skifte bleer. Det var ligesom om at galanterierne led skibbrud der.

 

Jeg mødte en kvinde for lidt mere end 10 år siden, og da vi var ude at spise første gang, var hun den første i garderoben for at finde en bøjle – til mig! Hun tog omgående fat i min frakke og trak den resolut af mig, hængte den på bøjlen og op på stativet!

Det synes jeg var vældig interessant, så jeg spurgte hende jo hvorfor hun var så galant. Hun fortalte, at hun var en af to søstre, og i deres barndomshjem havde farmand, som var selvstændig tøjfabrikant, altid været den der førte an ved selskaberne med small talk og sørgede for at folk havde noget i glassene. Han var i det hele taget en mand der var meget om sig ved at være omsorgsfuld, og altid sørge for den gode stemning. Og det havde hun så taget til sig.

Så der lærte jeg at hvis jeg skulle være galant, skulle jeg også være hurtig.

 

Sidenhen begyndte jeg så at studere galanterier, og der er overraskende mange ting man skal lære som mand, hvis man vil forsøge at være galant.

 

F.eks. lærte jeg, at hvis man går med en kvinde på et fortov, så går manden yderst og beskytter kvinden mod det skidt som biler kan slynge op på fortovet.

 

Eller en anden ting som jeg aldrig ville have gættet selv. Hvis hun skal på toilettet under spisningen, skal manden rejse sig op. Når hun så kommer tilbage og har fået pudret næsen, har vi lige rutinen med at skubbe stolen ind under hende igen.

 

En ting vil jeg dog sige om galanterier. Hvis man som mand kun har tænkt sig at være galant for at score kvinden, og derefter bare smider sig på sofaen med en bajer og remoten og glemmer alt om at være galant – så glem det. Så er det bedre slet ikke at forsøge sig. Rigtig mange mænd har gjort netop sådan, og det har efterladt mangen en kvinde dybt frustreret.

Der findes forskellige kategorier af galanterier. De hjemlige, arbejde og andre relationer. Her vil vi nøjes med dating-galanterierne for mænd.

 • Første date er ALTID på et offentligt sted. Det behøver det ikke at være, men det er galant at lægge op til det.
 • Du tager pænt tøj på, når I skal ud.
 • Når I går på fortovet går du yderst, så hun er beskyttet. 
 • Åbn dørene for hende. Sørg for at være på den rigtige side af kvinden, så du let kan åbne døren.
 • Hvis tjeneren ikke står og maser sig på for at få en bestilling, er det er helt i orden at spørge hende hvad hun vil have, få fat i tjeneren og derefter bestille for jer begge. 
 • Husk at trække stolen ud for hende og skubbe den ind bag hende, når hun sætter sig.
 • Hvis hun skal på toilettet rejser du dig op indtil hun har ryggen til dig.
 • Husk hendes stol, når hun kommer tilbage.
 • Du har direkte øjenkontakt.
 • Du sørger for, at der er vin i glasset.
 • Du kalder på tjeneren, når der er brug for ham.
 • Du spørger, og holder konversationen i gang, hvs det er nødvendigt.
 • Du er den der underholder.
 • Du betaler altid regningen! ALTID! Hvis hun begynder at fiske efter sit Dankort, har du været for langsom, og du skal straks sige: Undskyld, den klarer jeg!

 

Hvad mener I om galanterier? Er det både for mænd og kvinder i disse ligestillingstider? Er der en øvre grænse for galanterierne? Kan det blive for meget? Hvor vigtigt er det? Lægger kvinder overhovedet mærke til sådan noget?

Hvis du kender andre former for galanterier, så bidrag gerne til listen ved at skrive dem her under. Andre kan kun få glæde af det.


Skrevet af: David Fønsbo


David har psyko-terapeutisk baggrund,
og har arbejdet som dating-coach i mange år.
K O M M E N T A R E R

shoppingwoman skrev 18. nov. 2015, kl. 21:33
Jeg ville være flov hvis jeg var mand og lod kvinden betale,det virker sølle.


Fru Hansen skrev 9. nov. 2015, kl. 15:16
Jeg foretrækker helt klart en galant mand, og ikke dermed sagt at han skal betale regningen! Der er mange måder at være galant på 😉 Jeg er selv meget obs på om mine gæster mangler noget, når jeg har selskab - men hva´ - jeg er nok også gammeldags 😄 😄


pludselig49 skrev 25. okt. 2015, kl. 10:27
Kvinder kræver ligeløn. Hvilket for mig er helt naturligt.
Men så kan de vel også betale for sig selv, uden at det gør manden ugalant 👍😜


Mady skrev 13. okt. 2015, kl. 23:37
Tiden har ændret sig, ingen tvivl om at en del af udviklingen har gjort det nødvendigt i og med vi er blevet mere individuelle selvstændige..det på både godt og ondt. For detsværre er det som om en del af det, man på godt gammeldags kalder almen god opdragelse, af og til synes at være en mangelvare idag. Jeg lægger mærke til galanteri og nyder følelsen af at "være det værd " ( hvis det ikke er påtaget og stivt ) Det handler jo bare om at være opmærksomme, på forskellig vis over for hinandens velbefindende...og tror da heldigvis vi er rigtige mange der stadig sætter på pris på de små forskelle....der er nemlig ikke noget mere kedelig end at være " kønsforladt " 😉


Moden velsorigneret Mand skrev 6. okt. 2015, kl. 12:08
Uha da da.... Jeg siger da et kæmpe NEJ TAK, til den indstilling Frk. Shoppingwomen, lægger for dagen...
Forhåbentlig er jeg ikke den eneste Mand der kan tænke selvstændigt....


shoppingwoman skrev 6. okt. 2015, kl. 10:37
Manden skal betale regningen,også selvom kvinden tjener mest,og han skal være pænt klædt på første date,hvis han kommer med f.eks bare fødder i sandaler eller shorts virker det totalt respektløs overfor kvinden


Moden velsorigneret Mand skrev 20. sep. 2015, kl. 21:57
Jeg vil være kort og lige til.
Min opfattelse er at Mange kvinder og Mænd simpelhen har glemt at være høffelige og dannet i hinandens selskab.
- Det skyldes bla. Som "Positiv 0302" Nævner, at Vi som singler, ikke har det inde på livet i hverdagen.
Jeg var i Italien igen i år ( 2015 ) og nyder at kvinderne sætter pris på galante gentelmænd.
Jeg er på den konto, glad for at være opdraget gammeldags.


simpleliving skrev 14. sep. 2015, kl. 18:25
Jeg kunne sagtens nøjes med halvdelen af galanteriet - det ville i sig selv være overvældende i forhold til den mangel på galanteri, der er herskende nu om dage. Jeg kan faktisk kun huske at have mødt en enkelt galant mand gennem de sidste 10 år. Han var halvt sydlænding - måske derfor det galante stadig hang ved?


Positiv0302 skrev 14. sep. 2015, kl. 08:21
Jeg er enig med næsten alle dine betragtninger. Jeg vil dog føle mig pinlig berørt, hvis manden rejser sig, hvis jeg bliver nødt til at gå fra bordet under middagen. Men - når det så er sagt, så er det svært at efterleve som en moderne kvinde. Jeg har været single i 5 år og er vant til selv at tage affære, når der skal tages hånd om noget. At lægge dette fra mig på en date, kræver faktisk en del overtalelse. Til gengæld sætter jeg så pris og nyder det i fulde drag, når en mand er gennemført galant.


AfslappetKvindeKbh skrev 13. sep. 2015, kl. 07:24
Helt enig, lige bortset fra det med at rejse sig hvis kvinden skal på toilettet midt under middagen. Det ville virke overdrevet på mig - selv om jeg godt ved og har oplevet at alle mænd bør rejse sig når en kvinde rejser sig fra bordet. Der er lidt for meget "Downton Abbey" over det, trods alt 😉 ... I øvrigt: at det skal være manden der underholder - arh, det skulle da helst være "ping-pong"! ... så jeg ville sige LYT, bare LYT (og giv respons, selvfølgelig).


cib skrev 12. sep. 2015, kl. 15:42
Hvorfor skal mænd betale
Særligt hvis set er q som har den bedste økonomi virker det da kikset


AnneBC skrev 12. sep. 2015, kl. 11:27
Jeg lægger afgjort mærke til, hvis en mand ikke er galant. Det virker underligt hvis man er på date, at manden så ikke er optaget af "at gøre sit bedste" og som minimum er pænt klædt på, holder døren, skubber stolen ind, sørge for kontakten til tjeneren, sørger for der er vin i glassene og i det hele taget giver kvinden opmærksomhed! Det er billige point. Det er de færreste kvinder, der ikke synes det er dejligt med den opmærksomhed, der ligger i det - og manglende galanteri ( særligt en dør som smækker i, fordi den ikke blev holdt), virker modsat. Så opfordring herfra: mere galanteri - og se hvad der sker!


camilleblomst skrev 12. sep. 2015, kl. 10:37
Jeg synes, det er dejligt, når en mand er galant - men selvfølgelig skal en kvinde også vise opmærksomhed. Desværre tror jeg, det vil prelle af på mange mænd, her på sitet, da jeg opfatter de fleste som søgende sex og service.


Luk support
40plus ejes af:
Cyberfusion ApS
E-mail: kontakt@40plus.dk
CVR: 32269818
Regler og betingelser
Persondatapolitik

Kontakt os:
E-mail: kontakt@40plus.dk
Vi svarer på alle hverdage!