Nej det er ikke i orden at være ubehøvlet bag sin skærm.
De fleste henvender sig pænt og ordentlig til hinanden når de befinder sig på en dating side, men det modsatte ses desværre også. Selv om det er fra en fremmed, kan det være meget sårende at få et brev, hvor der ikke er svaret så pænt.
Endnu værre bliver det, hvis man uopfordret kontaktes af en person der kun har det mål, at være ubehøvlet. Nogle tror der er frit slag på tasterne, når de sidder bag en skærm.
Tænk før der skrives.
Der er ikke frit slag. Der må være en vis form for almindelig høflighed forbundet med at være i det skrivende univers, og især når det er et fremmed menneske, der skrives til. Du kender ikke modtageren, og dermed kender du heller ikke modtagerens situation. Det tangerer til det primitive når nogen kan finde på, helt uprovokeret, at skrive nedladende ukvemsord til et andet menneske, de slet ikke har haft kontakt med.
Den indre svinehund.
Vi ved godt at Internettet har fostret nogen mennesker, som lever deres indre svinehund ud og skriver hvad som helst til andre. På datingsider kan det være kommentarer på andres udseende, og i øvrigt udsagn om modtagerens minimale chancer for at finde en kæreste. Det er ondskabsfuldt, og hører ikke hjemme blandt voksne mennesker.
Desværre eksisterer der også voksen mobning selvom det lyder helt hen i vejret, at vi ikke er kommet længere. Der findes stadig voksne, der ikke holder sig tilbage for at mobbe andre voksne.
Hede debatter.
Et debatemne kan sagtens køre helt af sporet, hvor deltagerne ganske har glemt emnet, men i stedet kappes om at finde de mest nedsættende ord at sætte på hinanden. Det ville næppe ske, hvis de samme personer sad omkring et bord og drøftede emnet.
Hvem sidder der bag skærmen.
Naturligvis kan en debat i samme rum sagtens eskalere. Det bliver dog ikke helt det samme som på Internettet, hvor distancen er dejlig bekvem, og hvor du bare giver los, hvis du synes din meddebattør er både det ene og det andet (unævneligt). Igen er skærmen et skjul du sidder bag, hvor du samtidig har mulighed for at være helt eller delvis anonym.
Netetikette.
Der er tidligere skrevet om netetikette i 40plus posten, men det kan næsten ikke nævnes for ofte. Tænk over, hvordan du formulerer dig når du skriver til andre. Hvordan har du det selv, hvis du modtager et brev, hvor der er skrevet med store bogstaver?
Mange spørgsmålstegn i stedet for et enkelt (som er rigeligt), indikerer at brevskriveren er både utålmodig og temmelig irriteret. Sådan et spørgsmål får man også rigtig lyst til at svare på? - Nej det gør man ikke. Allerede der er der skabt et negativt fundament i kommunikationen.
Det samme gør sig gældende med udråbstegn. Lad være med at bruge tegnet, med mindre det virkelig er et udråb. Det er en uskik at sætte 8-10 udråbstegn ved ganske almindelige sætninger, også selvom du pointerer din holdning til et eller andet. Brug et enkelt til at tilkendegive, at her er der tale om et udråb. Modtageren skal nok få øje på det. Ingen bryder sig om at blive råbt efter, og det er det du gør, når du bruger store bogstaver og mange udråbstegn.
På de forskellige datingsider i dk er der et regelsæt. Dette regelsæt er ikke samstemt med hverken grundloven eller ytringsfriheden. Det er et regelsæt for netop det ”hus” du er trådt ind i, akkurat som du selv har nogle regler (sikkert uskrevne) om, hvilken adfærd du kan acceptere i netop dit hus.
Disse regler, hvor fjollede du end synes de måtte være, er med til at bevare den etikette der skal og må være på steder hvor flere er forsamlede, især når det er Internettet det drejer sig om.
Lad os koncentrere os om positiv kommunikation. Formodentlig har ingen meldt sig ind på en datingside for at få fjender.